Páty

hu | en | de
Banner 4

Elérhetőségeink

Polgármesteri Hivatal:

2071 Páty Kossuth utca 83.
2071 Páty Pf. 18.
Tel.: +3623555531
Fax: +3623344540

Ügyfélfogadás:

Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 08.00 - 12.00 
13.00 - 16.00
Péntek: 08.00 - 12.00

Ügyfélszolgálat:

Kossuth Lajos u. 81.
Tel.: +3623555531
 
hétfő: 7.30 - 18.00
kedd: 7.30 - 16.00
Szerda: 7.30 - 16.00
csütörtök: 7.30 - 15.30
péntek: 7.30 - 12.00
(ebédszünet:  12.00-13.00

Községüzemeltetés(PVK):

Tel.: +36308382879
 

 

Közterület-felügyelet
07-22 óra között hívható telefonszám:
+36 30 2071 777

Körzeti megbízottak

Gebri József
Tel.: +36 70 313 5102
Fehér Tamás
Tel.: +36 30 494 6281

Pátyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Tel.: +36 20 2071 105

Gyepmester

Kincses Imre
Tel.: +36 70 626 7378

Tuncsik József
Tel.: +36 20 972 8231


E-hibabejelentő

Honlap karbantartás

Belépés

BKTV

Covidon innen és túl

2021.02.10. 14:09

Székely László polgármester év eleji interjút adott Szádváriné Kiss Máriának, a Pátyi Kurír szerkesztőjének, amelyet a megjelenő újság hasábjai mellett itt is olvashatnak.  A beszélgetésben szó esik a polgármester úr covid-fertőzéséről, az idei év óvatos költségvetéséről, pályázatokról, az autópálya lehajtóról és a bölcsőde indulásáról. Kiderül, hogy a település első embere töretlen optimizmussal vág neki a 2021-es évnek, illetve megtudhatjuk, hogyan használja a veszélyhelyzet adta jogköreit.

 

 

Egy település első emberének lenni komoly felelősség, sok-sok elfoglaltság, nagy megtiszteltetés. A világjárványos időkben pedig még inkább fontos feladat. Székely László 2010 óta, vagyis már a harmadik ciklusban vezeti a települést. Dolgozott többségben, kisebbségben, de egyszemélyi döntéshozóként csak néhány hónapja. Volt fáradt, kimerült, került kórházba szívproblémákkal, de a halál közelségét csak most, karácsony előtt élte át. Mindezekről az „újdonságokról” és a február legnagyobb feladatáról, az önkormányzati költségvetés összeállításáról beszélgetünk.

Fotó: Szádvári Ferenc

- Polgármester Úr!  Decemberben kaptuk a hírt, hogy covidos lett a polgármester, s kórházba került. Első kérdésem tehát: hogy van?

- Köszönöm, már jól. Január elejétől dolgozom. Karácsony előtt jöhettem haza a kórházból és két hétig még otthon voltam, éppen akkor, amikor a Hivatal is zárva tartott. Előtte húsz napig feküdtem kórházban, az első héten egyre lázasabb lettem és egyre nehezebben kaptam levegőt. Majd két napig oxigént adtak, s ezután fordult meg az állapotom, indult el a lassú javulás.

- Sejti, hogy hogyan illetve hol kapta el a vírust?

- Biztosan nem a Polgármesteri Hivatalban, itt ugyanis egyetlen munkatársunk lett eddig fertőzött, de ő akkor már bőven meggyógyult, s nem is találkoztam vele. Egyik családtagunkhoz kellett vidékre utaznunk, s ennek a látogatásnak az alkalmával kaptam el ezt a szörnyű kórt.

- Volt valaha hasonlóan beteg?

- Nem, hiszen soha nem volt még ezelőtt halál közeli élményem. Megtapasztaltam, mennyire másként viselkedik ez a vírus, mint általában az influenza. Nagyon komolyan kell vennünk! A tüdőgyulladás mellett a mellékvesémet támadta meg, felborította a hormonháztartásom minek következtében 60/40-es vérnyomást produkáltam.

- Mit tapasztalt a kórházban? Milyen egy covid-osztály?

- Magát az osztályt nem igazán láttam, hiszen húsz napig nem mehettem ki a szobámból és nem is jöhetett be senki, csak amikor az ételt és a gyógyszereket hozták lépett be űrruhába a nővér és ugyanígy napi egyszer az orvos. Így beöltözve végeztek minden teendőt, szakadt róluk a víz, alig láttak a maszkok alól. Amikor eljöttem, űrruha nélkül nem ismertem fel a nővért, aki naponta ellátott. Az osztályon az éjszakai nővérek este nyolckor indultak a szobákba (vért venni, infúziót bekötni, gyógyszerezni…) és volt, hogy hajnali egy körül értek körbe. De azt tapasztaltam mindenki részéről, s az itthoni háziorvosunktól is, hogy maximálisan mindent elkövetnek a betegekért. Minden tiszteletem és elismerésem az övék, ember feletti munkát végeznek! És szinte folyamatosan szembesülnek a halállal, mi csak a folyosói zajokból következtettünk, hogy naponta többen haltak meg.

- Többszörös sokk lehetett.

- Igen, nagyon mélyen hatott rám, és sok mindenben megváltoztatott: most sokkal lényegesebbnek, sőt elengedhetetlennek tartom a védőoltást, de legfőképpen a saját életem fontossági sorrendje módosult. Sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak az emberi kapcsolataim, a szeretet közlése mások felé. És ez nemcsak a családomban, hanem a munkám során is jobban előtérbe került. Azt hiszem, hogy ez az egy év mindenkiben változást hoz. A vírus picit lelassította ezt az iszonyatosan felpörgött világunkat, s ez hasznunkra van. A családok sokkal több időt tudnak egymással tölteni, mert többet vannak otthon, együtt. Igaz, sok esetben ez konfliktusokat is eredményez, de a lehetőség megvan, hogy az emberek egymás iránti kapcsolatában a szeretet és a türelem jobban érvényesüljön.

- Említette a védekezés fontosságát. A pátyi önkormányzat mit tett a megelőzés érekében?

- Úgy gondolom, jól felkészültünk a védekezésre. A helyi egészségügyi dolgozóknak biztosítottunk védőfelszerelést. Az év végére óvodánka, iskolánkba és a Hivatal Ügyfélszolgálati irodájában levegő sterilizáló germicidlámpát szereltünk fel. Március-április folyamán megszerveztük a pátyi idősek ellátását hivatali dolgozókkal és önkéntesekkel. Vásároltunk PCR-tesztet az egészségügybe, az oktatásban és a hivatalban dolgozóknak. És jelenleg is újabb helyi támogatásokról tárgyalunk a képviselő társaimmal.

- Milyen kereteket ad az idei költségvetés? Februárban javában számolnak az önkormányzatokban. A jelen makro- és mikro gazdasági helyzet nem bíztat kiemelt önkormányzati költségvetéssel. Pátyon mi várható?

- A korábban megszokott 2,5-3 milliárd helyett most 2 milliárddal számolunk, ami nem azt jelenti, hogy ennyivel biztosan csökkennek a bevételeink, de alapelvem, hogy csak arra tervezünk, ami biztos bevételt jelent. És most ez a biztos, de reménykedünk, illetve bízunk benne, hogy év közben lesznek még plusz-bevételeink.

- Miből adódik ez a komolyabb csökkenés?

- Az iparűzési adót nem látjuk tisztán, mert ugyan a Kormány visszapótolja, a vállalkozásoknál elengedett adót, de a pandémia miatt nem kellett a cégeknek beadni adóelőleget, illetve vannak, amelyeknek csökkent a forgalma vagy elköltöztek Pátyról. Az ipari parkban folyamatos a mozgás: volt, aki elköltözött és volt, aki jött, de a friss cégek adóival ilyenkor még nem tudunk számolni. Ezen felül a tavalyi különleges év volt, mert 350 millió forinttal több bevételünk volt, mint a tervezett, ugyanis két nagy cég az elmaradt évi adóját egy összegben fizette be. Idén ráadásul elindítjuk a bölcsödét is márciustól, azonban a normatívát az államkincstár csak év végén, utólag folyósítja, mivel csak év közben nyílik az intézmény, tehát a működését addig önerőből, kell biztosítanunk. Ez persze az év végétől – következő év elejétől helyreáll majd.

- Hogyan rangsoroltak, milyen rendszer szerint terveztek?

- Először is számba vettük a kötelező feladatainkat, s azokhoz rendeltünk megfelelő összeget. Az intézményeink működését biztosítjuk, de a művház és könyvtár költségvetését felére csökkentettük, a Pincenapokat csak hazai körben tartanánk meg, ha egyáltalán lehetséges lesz. Az óvodánál nem terveztünk újabb beruházást, mintegy 60 millió forinttal megnyirbáltuk a PVK költségvetését, létszámcsökkentést és átszervezést hajtunk végre a cégnél. A Polgármesteri Hivatalban is csökkentettük a létszámot: a nyugdíj mellett dolgozó munkatársakat elküldtük. A falu közterületeinek szépítésére idén is gondot fordítunk, de a kertészeti cég helyett, idén lakossági, intézményi, civil szervezeti összefogásban tervezzük. A biatorbágyi polgármesterrel együtt lobbizunk, hogy a Budakeszi Szakrendelő mellett a Biatorbágyi Egészségház is a NEAK által támogatott legyen, vagyis se önkormányzatnak, se a betegeknek ne kelljen fizetni az ellátásért. Ha ez megvalósul, akkor a pátyiak Biatorbágyon is újra igénybe vehetik ingyenesen ezeket a szolgáltatásokat.

- A helyi civil szervezetek számíthatnak rá, hogy az Önkormányzat idén is kiír pályázatot számukra?

- Civil közösségeink támogatását beterveztük, de kisebb mértékben mint tavaly, hiszen az élet még el se indulhat, de ha mégis rövid időn belül változik a helyzet, akkor pótlólag még támogatjuk a közösségépítést.

- Mennyire számolnak pályázati lehetőségekkel?

- Rengeteg pályázat várható idén, de a nagyobb feladat, hogy ezekhez általában már előtte terveket kell készíteni, ugyanis ez előfeltétele az indulásnak. Tavaly már nyertünk pénzt új járda építésére a Rákóczi utca teljes hosszában, amit idén csinálunk meg. Elkezdtünk dolgozni az új óvoda megvalósításán is, a tervet már elkészíttettük, idén a kiviteli tervek készülnek. Az új egészségház projektünk, sajnos, tavaly nem nyert, de idén talán nagyobb esélyünk lesz. Ha elkészül, akkor a házi- és a fogorvosok mellett néhány szakrendelés és az ügyelet is helyet kap az épületben.

- Hogyan áll az autópálya lehajtó ügye?

- A kiviteli terve elkészült, az engedélyezések két-három hónap alatt lezajlanak, utána születik a kormányzati döntés a kivitelezésről. És várhatóan 2022-ben elkezdődhet az építése. Ez állami beruházás, tehát nem rajtunk múlik.

- Rengeteg ügyről beszéltünk, számtalan döntési helyzettel. A jogszabály szerint a polgármester egy személyben vezeti az önkormányzatot. Hogyan működik ebben a helyzetben a testület, hogyan születnek a határozatok?

- A képviselőkkel heti egy alkalommal tartunk online-értekezletet, előtte a jegyző kiküldi a határozati javaslatokat, az alpolgármester összegyűjti a bővebb információkat, amiket ugyancsak megkapnak a képviselők. Az értekezleten ismertetem a témát, s megszavaztatom, s csak utána írom alá. Ha egy előterjesztés nem kap többséget, akkor vagy nem írom alá, vagy változtatunk rajta, hogy a többség el tudja fogadni. A két hónap alatt, amikor nem tudtam bejárni, Somogyi Farkas Tamás alpolgármester helyettesített. Ő tartotta a frontot, s derekasan megállta a helyét, pedig hirtelen mélyvízbe került.

- Polgármester úr! Mit kívánna 2021-re Pátynak, a pátyiaknak?

- A jelenlegi helyzetben a legfontosabb mégis csak az egészség, így azt kívánom minél jobb egészségi állapotnak örvendjenek a pátyiak, s az önkormányzat ehhez minél több segítséget meg tudjon adni. Emellett kívánom, hogy a nehezebb körülmények ellenére elképzeléseink jelentős részét sikerüljön megvalósítani, vagy elkezdeni. És kívánom, hogy a közösségek megtartó erejét megtapasztalva javuljanak kapcsolataink.

Szádváriné Kiss Mária

Váltás magas kontrasztú változatra

Pátyi Kurír

2021. február

Megjelent a Pátyi Kurír februári száma!


A lapszám letölthető pdf formátumban

A tartalomból:

- Beszélgetés Székely László polgármesterrel

- Bölcsődei, óvodai jelentkezés

- A 2021-es költségvetésről

- Egészségügyi szakrendelések Budakeszin

- Iskolakert tervei a Bocskaiban

- Helytörténeti emlékek

tovább

Meghívó testületi ülésre 2020.10.28.

A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 45. §-ában biztosított jogkörömben eljárva

Páty Község Önkormányzat Képviselő-testületének rendes ülését 2020. október 28-án, szerdán 16:00 órára összehívom, az ülésre tisztelettel meghívom.

A testületi ülés helye: Polgármesteri Hivatal tanácsterme (2071 Páty, Kossuth u. 83.).

tovább

Hirdetmények

Önkénteseket keres a lelkisegély szolgálat

A DélUtán telefonos lelkisegély szolgálat önkénteseket keres,akik vállalják az ingyenes, kötelező képzést, és a havi 8 óra otthonról végezhető,– nem fizetett – esti elfoglaltságot. Jelentkezés életrajzzal és motivációs levéllellegkésőbb 2021. március 15-ig: info@delutan.hu

tovább

Széchenyi 2020

Budakeszi Egészségügyi Központ

Január 1-től már a Budakeszi Egészségügyi Központ modern, magas színvonalú és folyamatosan bővülő szakrendelésein tudunak ingyenesen részt venni a pátyi lakosok

Időpont egyeztetés: +36 20 362 7065

Leletkiadás: Hétfő - péntek: 10.00 - 16.00


Képviselői vélemények

Páty komposztál

Óriási érdeklődés mellett indult útjára a komposztáló program, az önkormányzat ingyenesen biztosít egy komposztládát minden pátyi családnak. A jelentkezés feltétele mindössze az állandó pátyi lakcímkártya. Néhány hét alatt már 430 család jelentkezett, közülük kétszázan már most átvehetik az igényelt típust, a többieket tavasszal értesíteni fogjuk az átvételről. Van fa keretes, 340 literes műanyag és 650 literes műanyag. Mindkét műanyag típus Magyarországon készült, újrahasznosított műanyagból. A 340 literes egy fedeles, alul üríthető komposztláda, a 650 literes egy nagyobb kapacitású, műanyag lécekből álló komposztáló keret, aminek nincs fedele, a fa kereteshez hasonló felépítésű.

tovább

Hirdetések

TK
2020. 10. 27.

Kiadó lakást, vagy családi házat keresek Pátyon, illetve környékén, hosszú távra. 06-20-45...

tovább
Pásztor László
2020. 10. 08.

Két áramkörös 4+1ágú;nappaliba való GLOBO márkájú csillár és egy hozzá való falikar ú...

tovább

Legújabb videó

Eseménynaptár

 
 
 
 
H K Sze Cs P Szo V
1
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
2
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
3
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
4
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
5
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
6
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
7
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
8
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
9
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
10
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
11
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
12
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
13
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
14
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
15
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
16
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
17
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
18
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
19
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
20
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
21
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
22
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
23
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
24
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
25
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
26
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
27
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
28
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
29
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
30
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
31
 • Lépj velünk! - kihívás játék a természetben
 
©2015 Páty önkormányzata