Páty

hu | en | de
Banner 7

Elérhetőségeink

Polgármesteri Hivatal:

2071 Páty Kossuth utca 83.
2071 Páty Pf. 18.
Tel.: +3623555531
Fax: +3623344540

Ügyfélfogadás:

Hétfő: 13.00 - 18.00
Szerda: 08.00 - 12.00 
13.00 - 16.00
Péntek: 08.00 - 12.00

Ügyfélszolgálat:

Kossuth Lajos u. 81.
Tel.: +3623555531
 
hétfő: 7.30 - 18.00
kedd: 7.30 - 16.00
Szerda: 7.30 - 16.00
csütörtök: 7.30 - 15.30
péntek: 7.30 - 12.00
(ebédszünet:  12.00-13.00

Községüzemeltetés(PVK):

Tel.: +36308382879
 

 

Önkormányzati Rendészet
07-22 óra között hívható telefonszám:
+36 30 2071 777

Közterület-felügyelet
Hegedüs Gábor
Tel.: +36 30 151 6923
kozteruletfelugyelo@paty.hu

Településőr  

Végh Imre
Tel.: +36 30 306 9852

Mezőőr, mezőrendészet
Tóth Béla
Tel.: +36 30 564 2686

Pátyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület
Tel.: +36 20 2071 105

Gyepmester

Kincses Imre
Tel.: +36 70 626 7378

Tuncsik József
Tel.: +36 20 972 8231


E-hibabejelentő

Honlap karbantartás

Belépés

BKTV

Újratervezés

2020.06.10. 12:18

Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő válaszol Szádváriné Kiss Máriának, a Pátyi Kurír szerkesztőjének. Az interjúban szó esik az állami és önkormányzati költségvetések újra tervezéséről, védőeszközök beszerzéséről, a pátyi autópálya lehajtóról, a település további fejlesztési lehetőségeiről és a közös teherviselésről. Az interjút a júniusi Pátyi Kurírban is olvashatják.

 

 

 

 

 

 


Az elmúlt hónapok hirtelen jött változásai sokak életét felborították, amint az országok, nemzetek kormányai számára is az újratervezés lett a kulcsszó. Erre hivatkozott már beszélgetésünk kiindulópontjában Csenger-Zalán Zsolt választókerületünk országgyűlési képviselője is. A honatyát a veszélyhelyzet kapcsán kérdeztük a parlamenti működésről, az elindított ügyek állásáról, a tapasztalatokról és tervekről.


- Képviselő Úr! A parlamenti ciklus félidejében, egy lendületet vett gazdasági időszak közepette érkezett a koronavírus járvány. Hogyan érintette mindez az ország vezető testületeinek a mindennapjait?

- Ismeretes, hogy az ez évi költségvetésünket 2019 nyarán fogadta el a parlament, télen a kivitelezés módjairól döntöttünk, tehát év elején kész tervekkel indultunk. Ehhez képest olyan feladatok jelentek meg, amelyekre senki nem számított. Tehát teljes újratervezést igényelt a vírushelyzet! Pillanatok alatt kellett védőeszközök millióit megvenni, az egészségügyi rendszerünket a járványhoz igazítani, az operatív törzset fölállítani, hiszen az normál esetben nem működik. Az országban különböző helyszíneken, intézményekben dolgozó szakemberek munkáját kellett összehangolni, olyan új szakmákat ismertünk meg mi laikusok is, mint virológus, biomatematikus. Aztán tudóst rendőrrel, orvost katonával kellett összekapcsolni. Ez a legnagyobb feladatot és felelősséget elsősorban a miniszterelnökünknek adott, és mellette Pintér Sándor belügyminiszternek, aki sok évtizedes törzsvezetési tapasztalattal rendelkezik. S az eredmények önmagukért beszélnek! Akik az egészségügy összeomlását prognosztizálták is láthatják: a magyar egészségügy a tetejétől a talpáig tökéletesen teljesített, hihetetlen odaadással munkával, tudással. Nagyon jól működtek az önkormányzatok is. A választókerületemben példaszerűen gondoskodtak az idősekről is, Páty ebben külön jeleskedett. Megköszönöm a polgármester úr és a Hivatal áldozatos munkáját, a gyors és hatásos lépéseket, amelyek révén az itt lakók nemcsak a tiltásokat érzékelték, hanem a segítséget is, érezték, hogy értelme van a még nehezen elfogadható, kellemetlen intézkedéseknek is.Szomorú tapasztalatom, hogy egyesek politikai tőkét próbáltak kovácsolni a helyzetből, s álhíreket terjesztettek. Széll Bernadett például éppen Pátyon is maszkot osztott, mondván, nem kaptak az orvosok. Közben Budakeszin Szemző Áron, a Momentum helyi üdvöskéje saját Facebookján közzé is tette, hogy ők keresték meg az orvosokat és senki nem mondta azt, hogy nincs védőfelszerelés.

- A híradások szerint még most, a járvány jelenlegi enyhülése időszakában is érkeznek védőfelszerelések az országba. Egyre több a lélegeztetőgépek száma is.

- Ezek a tartalékok azért szükségesek, mert senki nem tudja, hogyan lesz a folytatás, viszont láttuk mindannyian a félelmetes olasz eseményeket. És ennek egyetlen kormány sem teheti ki a lakosságát, inkább legyen kihasználatlanul lélegeztetőgép, mint hogy emberek haljanak meg a kórházi folyosókon. Amíg nincs vakcina, egyetlen lehetőségünk, hogy mindenkinek biztosítsuk a túlélés, a gyógyulás esélyét. Sokat emlegetjük, s így igaz: most megnyertünk egy csatát, de a háborút még nem! És ha netán az ősszel, más influenzavírussal keveredve, újabb hullám érkezik, akkor már késő lesz a védekezésről gondolkodni, ezt most kell megtenni. Amint a kórházi ágyak felszabadítása se megy, ment egyik percről a másikra. Nem csak a lepedőt kellett kicserélni, hanem ki kellett építeni a mögöttes infrastruktúrát is, mint például az orvosi oxigén hálózat.

- Mint országgyűlési képviselőnek, miként változott a munkája ebben az időszakban?

- Az országgyűlés normál üzemmódban működött, bejártunk, a megfelelő előírások betartása végett a plenáris ülések a négyszáz fős felsőházi teremben zajlottak. A frakció ülések kicsit ritkábbak voltak, de a bizottsági megbeszélések, a szakértői egyeztetések nem. A választókerületemet is jártam, bár ott a rendszeres, kéthavi közös polgármesteri találkozások elmaradtak. A képviselői irodában is rendelkezésre álltunk. A járvány tetőzése idején munkatársaimmal 14–15 ezer idős embert hívtunk föl telefonon, és mindannyian megköszönték a helyi támogatásokat. A képviselői szolgálat legszebb része, a személyes találkozások, az ünnepségek, rendezvények viszont elmaradtak, s ezek hiányoznak nagyon.

- Páty számára több döntő fontosságú beruházás jövője is kérdéses lehet. Hogyan áll az autópálya lehajtó ügye?

- Ennek a beruházásnak a véghatárideje 2021-re tervezett, s bízom benne, hogy nem lesz csúszás, vagy csak minimális. Ez nagyberuházásnak számít, s azt a kormány – a munkahelyteremtés miatt is – kiemelten támogatja. S a lehajtó nemcsak Pátynak, hanem Biatorbágynak, Telkinek, Budajenőnek is fontos.

- A másik az önkormányzat teherbírását messze túlnövő, milliárdos nagyságrendű két beruházás, az óvoda és az egészségház. Itt minden előkészítve, csak a tőke hiányzik. Várható valamilyen állami támogatás mostanában?

- Próbálok magam is lobbizni ezért, de látni kell, hogy a jelen helyzet súlyos százmilliárdokat szakított ki a költségvetésből, ugyanakkor bizonyos bevételek sem érkeztek be. Itt külön megköszönöm az önkormányzatoknak, a pátyinak is, hogy megértették, miért van szükség például a gépjárműadó központosítására. Úgy vélem, meg lehet teremteni az egyensúlyt, mert a magyar gazdaságot felszálló ágban érte a csapás, de most prioritást élveznek a gazdaságélénkítő programok. Páty egyébként igazi sikertörténet: az elmúlt öt évben 903 millió forint jutott különféle pályázati pénzekből a településre.

- Mindenki mondja: többé már nem lesz ugyanolyan semmi, mint a járvány előtt. Ön számára milyen tanulságokkal szolgált ez az időszak és milyen változásokra számít?

- Teljesen egyetértek, az életünk meg fog változni. A digitális eszközök előtérbe kerülnek, s átrendezik a munkavégzéseket, háttérbe szorulnak a személyes találkozások, ami veszteség lesz. Aztán pár hónapja még munkaerőhiánnyal küzdött az ország, most pedig tömeges a munkanélküliség. És tapasztaltuk, hogy mennyien hazatértek Nyugat-Európából, akik ott próbáltak szerencsét. Ebből is látszik, hogy a haza mit jelent: amikor baj van, ide jövünk, mert a sajátjaink között érezzük magunkat biztonságban. Megváltoznak az utazási szokások is, mindenhol felértékelődik a hazai turizmus, és a környezetünk védelme is, hiszen, amint leálltunk, kitisztult a környezetünk. Mindezek új feladatokat is adnak egyénnek, kisebb-nagyobb közösségnek egyaránt.


Szádváriné Kiss Mária

Váltás magas kontrasztú változatra

Meghívó rendkívüli testületi ülésre 2020.09.23.


A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 45. §-ában biztosított jogkörömben eljárva

Páty Község Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli ülését2020. szeptember 23-án, szerdán 15:00 óráraösszehívom, az ülésre tisztelettel meghívom.


A testületi ülés helye: Polgármesteri Hivatal tanácsterme (2071 Páty, Kossuth u. 83.).

tovább

Hirdetmények

Környezeti hatásvizsgálati jegyzőkönyv

Páty település és M1 autópálya csomópontja közötti összekötő út - Páty nyugati elkerülő szakasz - létesítésére vonatkozó környezeti hatásvizsgálati eljárás ügyében elkészült jegyzőkönyvet itt olvashatják.

tovább

Széchenyi 2020

Biatorbágyi Egészségház

Az aktuális nyitva tartás és a betegtájékoztatók innen letölthetők. Az Egészségház elérhetősége a következő telefonszámokon lehetséges: 06 23 534-560 / 06 70 697 4101 / 06 70 513 3823


Képviselői vélemények

Buszjárat igényfelmérés

Befejeződött a helyi buszjárat elindításával kapcsolatos lakossági felmérés. Szép számmal érkeztek vissza mind az online, mind a papír alapú kérdőívek. Már most látszik, hogy széles körű igény van a helyi buszközlekedés beindítására.

Mindenkinek köszönjük, aki kitöltötte a kérdőívet és véleményt nyilvánított a témában. A kérdőívek feldolgozása megkezdődött, nemsokára társadalmi megvitatásra bocsájtjuk az eredményeket.
Somogyi Farkas Tamás, alpolgármester

tovább

Hirdetések

M Bernadett
2020. 09. 06.

Pátyon esővíz elvezető árok kézi, vagy gépi kipucolására keresek jelentkezőt. Érdeklődn...

tovább
Erdős Ildikó
2020. 08. 18.

Töltő föld elvihető. 20/4561118

tovább

Legújabb videó

Eseménynaptár

 
 
 
 
H K Sze Cs P Szo V
1
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
2
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
3
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
4
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
5
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
6
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
7
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
8
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
9
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
10
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
11
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
12
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
13
 • Babák a nagyvilágból népviseletben
14 15 16 17 18 19
 • Lecsó nap és lekvár verseny
 • Kulturális örökség napi épületlátogató hétvége
20
 • Kulturális örökség napi épületlátogató hétvége
21 22 23 24 25
 • Pisztrángok kara - Erdélyi magyar irók irodalmi estje
26 27
28 29 30
 
©2015 Páty önkormányzata