Páty

hu | en | de
Banner 9

Elérhetőségeink

Polgármesteri Hivatal:

2071 Páty Kossuth utca 83.
2071 Páty Pf. 18.
Tel.: (23) 555-531 ÚJ!
Fax: (23) 344-540

Ügyfélfogadás:

Hétfő: 13:00 - 18:00
Szerda: 08:00 - 12:00,
13:00 - 16:00
Péntek: 08:00 - 12:00

Ügyfélszolgálat:

Kossuth Lajos u. 81.
Tel.: (23) 555-531
 
hétfő: 7:30 - 18:00
kedd: 7:30 - 16:00
Szerda: 7:30 - 16:00
csütörtök: 7:30 - 15:30
péntek: 7:30 - 12:00
(ebédszünet:  12:00-13:00)

Községüzemeltetés(PVK):

Tel.: (30) 838-2879
 

E-hibabejelentő

Honlap karbantartás

Dr. Monostori Ernő: Képviselői tájékoztatás

2018.02.22. 04:19

Magyarország önkormányzatairól szóló törvény megfelelő paragrafusára hivatkozással Polgármester úr felkérte a képviselő testület tagjait, hogy tegyenek eleget a törvényben meghatározott kötelezettségüknek, nyújtsanak írásban tájékoztatást képviselői tevékenységükről. Az említett felkérésnek eleget téve elkészítettem és benyújtottam a szóban forgó anyagot, amit ezennel – változatlan formában – közzé teszek.

 

 

 

 

 

 

Dr. Monostori Ernő: Képviselői tájékoztatás

Családommal Pátyon 2005 augusztusa óta lakunk, önkormányzati képviselővé pedig 2014 őszén választottak. Számomra a képviselőség elsősorban Páty és lakossága alaposabb megismerésének lehetőségét jelentette és jelenti. Arra törekedtem, hogy részt vegyek mindazon az eseményeken, melyekre, mint képviselő meghívást kapok, meg amire érdeklődésem hajt, vagy csak hogy jól érezzem magam családommal, illetve képviselő társaimmal, barátaimmal.

Ezen évek alatt, miközben még jobban megszerettem Pátyot. Kemény munkával sok odafigyeléssel sikerült ledolgoznom abból a „hátrányból”, melyet a pátyi őslakosokhoz, vagy a régebben itt lakókhoz képest érezhettem. Persze azon túl, hogy én kerestem pátyiak társaságát, ismeretségét, ők is egyre inkább elértek problémáikkal, elképzeléseikkel, esetenként barátságukkal. Ez a kapcsolat értelemszerűen elsősorban szűkebb pátriámmal, a Dobogó és környékével, illetve lakosaival bontakozott ki.

Szinte mindennapos kapcsolat jött létre például a Liget utca felújításának kivitelezése során a Dobogón és környékén élőkkel, most nem említve a többi térségbeli fejlesztések során előállt egyéb bejárásokat. A településünk fejlesztésével kapcsolatos kérdések azért Páty más térségéből is megtalálnak, ezeket is kellő körültekintéssel kezelem, ahogy alkalmam adódik, igyekszem „terepen” megismerni a dolog lényegét. Az Idősek Napközi Otthona létrehozásának hosszú, de talán már eredményt hozó folyamatában is több szépkorú pátyi polgár mindennapi gondjával szembesülhettem, és használhattam fel képviselői tevékenységem során az így szerzett tapasztalatokat.

Persze mint pénzügyi képzettséggel és gyakorlattal rendelkező képviselőt elsősorban a faluközösség, az Önkormányzat vagyonával történő gazdálkodás résztevékenységei, a mindennapok pénzügyei találnak meg leginkább. Mint a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság elnökének minden képviselő testületi ülésre úgy kell készülnöm, hogy a testületi előterjesztések többsége érinti a költségvetést, azaz ennek a bizottságnak az anyagot érdemben tárgyalnia kell. E munkában egy jól összeszokott csapat, a bizottság képviselő- és külsős tagjai aktívan támogatnak.

Különféle pénzügyi-ellenőrzési területen szerzett gyakorlatom segít az önkormányzati gazdálkodás szerintem helyes megítélésben. Pénzügyekkel foglalkozni, revizori módszereket alkalmazni ugyanakkor nem mindig hálás feladat. A helyi adók rendszerének módosítása például nem sikerülhetett úgy, hogy az mindenki megelégedésére szolgáljon. Az éves költségvetés megalkotásakor sem lehet csak a minél több kiadással tervezni, arra a bizonyos „takaróra” is figyelni kell, hogy meddig ér, és hogy a következő évekre is jusson.

Aztán itt van például az ingatlanfejlesztések ügye. Leegyszerűsítve, az hogy mely területet hogy minősít az Önkormányzat, milyen építési lehetőséget ad az adott területnek, az – megítélésem szerint – egy „vagyoni értékű jog”, amivel a KÖZ érdekében az Önkormányzatnak gazdálkodnia kell. A kvázi átminősítésből eredő értéknövekményből a tulajdonostól el kell kérnie egy részt annak a humán infrastruktúrának a kiépítésére, ami első körben a község költségvetését terheli, és adódik például a lakosságszám növekedésből. Hasonlóan nehéz dolog a külterületek vezetékes infrastruktúrájának kiépítése és a jelentkező terhek/előnyök harmonikus megosztása. Több lépést tettem már a vázolt megközelítés érvényesítése (közérdek és egyéni/vállalkozói érdek összehangolása) érdekében, még van tennivaló. Felvállaltam. Sok munkával járó feladat az ilyen, viszont hálátlan.

Az ingatlanfejlesztésben mindig nagy pénz volt. Különösen igaz ez napjainkban, bizony Pátyon is. Többször felvetettem, hogy bizonyos területeken az Önkormányzat kezdeményezzen telekalakítást, fejlesztést, így egyrészt nagyobb befolyást gyakorolhatunk környezetünk fejlődésére, másrészt a képződő hasznot is közcélra fordíthatjuk. Jelentem, talán megtört a jég, már vannak követőim ebben a törekvésben.

Vallom, hogy az elfogulatlan és a legszélesebb köz-érdekében hozott döntések kézen fekvő garanciája a mind teljesebb körű nyilvánosság. Dolgozom ennek érdekében. Legutóbb az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának (SzMSz) módosítása során fogalmaztam meg a nyilvánosság növelésének érdekében javaslatokat.

 

Páty, 2018. január 19.

Dr. Monostori Ernő

Váltás magas kontrasztú változatra

Képviselői vélemények

Megnyitotta kapuit az Idősek Napközi Otthona

Mottó: A társadalom közös felelőssége, és egy társadalom, valamint kisebb közösség fejlettségének nagyon fontos fokmérője, hogy hogyan bánik az idősekkel.

 

Ki ne szeretné szüleit, nagyszüleit napközben is biztonságban tudni? Ahol ők felügyelet mellett, kulturált tartózkodási körülmények között tölthetik a napot. Közösségi programokat, valamint igény szerint étkezést biztosítanak számukra. Ami talán a legfontosabb, nem egyedül, hanem társaságban töltik napjaikat, fizikai és szellemi állapotuk nem romlik, akár javulhat is. Tudom, hogy az internetet és e honlapot is talán inkább a gyermekek és az unokák nézegetik, így alapvetően hozzájuk szólok.

tovább

Legújabb videó

Hirdetmények

Akár 100 000 Ft összegű tanulmányi ösztöndíj

Páty Község Önkormányzat képviselő-testülete úgy határozott, hogy elfogadja a szociálisan rászorult tanulók részére tanulmányi ösztöndíjról szóló pályázati felhívást.

A pályázati felhívás letölthető itt.

tovább

Meghívó testületi ülésre 2018.04.26.

Páty Község Önkormányzat Képviselő-testületének rendkívüli ülését

2018. április 26-án, csütörtökön 08.30 órára

összehívom, az ülésre tisztelettel meghívom.

 

Páty, 2018. április 20.

Székely László, polgármeter

tovább

Széchenyi 2020

Hirdetések

Hájas Ágnes
2018. 05. 05.

Rollátort keresek Édesanyám részére rollátort keresek. Nem probléma, ha kopott (rozsdás ne ...

tovább
Merkl Bt
2018. 05. 04.

MUNKA LEHETŐSÉG. Szerelőt keresünk. Gumi-és kerékpárszervizünkbe technikai érzékkel rendel...

tovább

Választás 2018

Helyi Választási Iroda

Cím: 2071 Páty, Kossuth utca 83.

Tel: +3623555531

Fax: +3623344540

E-mail: jegyzo@paty.hu

Helyi Választási Iroda vezetője:

Dr. Hekman Tibor

ITT A LISTA, HOGY KIKRE SZAVAZHATUNK ÁPRILIS 8-ÁN

©2015 Páty önkormányzata